Ekskurzija v Trst

Vabimo vas na enodnevno strokovno ekskurzijo v Trst, ki bo potekala v petek, 14. aprila 2023, pod vodstvom asist. Miha Valanta in dr. Martine Malešič. 

V Trst bomo predvidoma prispeli med 9:00 in 9:30. Nato sledi ogled mestnega urbanizma in arhitekture 18. in 19. stoletja v Borgo Teresiano (Canal Grande, Cerkev sv. Antona Novega), Borzni trg (Borza, Tergesteo, Fabianijeva hiša Bartoli, opera) in Piazza Unita d’Italia (Mestna hiša in okoliške palače, ki so nastale v poznem 19. stoletju).
Ob 11:00 bo sledil ogled Vurnikove kapele v Škofijskem dvorcu. Predvidoma med 12:00 in 14:30 pa si bomo ogledali stalno zbirko muzeja Revoltella.  

Po kosilu bomo pot nadaljevali na grič sv. Justa, skozi staro srednjeveško jedro z ohranjenimi antičnimi spomeniki in se ustavili pri Winckelmannovem lapidariju in kenotafu.
Po Scala dei Giganti se bomo spustili še v t. i. Borgo Franceschino, kjer bomo na Viale XX. Settembre videli arhitekturni primer italijanskega libertyja, palačo Viviani-Giberti, se nato sprehodili do Giardino Pubblico in kavarne San Marco s secesijskim interierjem, pot pa zaključili na Piazza Oberdan in s Fabianijevim slovenskim Narodnim domom.
Na poti v Ljubljano se bomo ustavili še pri Marijinem svetišču na Vejni (Monte Grisa) nad Trstom. 

Odhod bo ob 8:00 z avtobusne postaje na Barjanski cesti (nasproti francoskega veleposlaništva), povratek pa ob okoli 20:00 na isto mesto. Končna cena znaša 15 € in vključuje avtobusni prevoz in vstopnino na stalno razstavo Muzeja Revoltella. Prijave zbiramo do ponedeljka, 10. aprila 2023 preko spletnega obrazca.

Lepo vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...