Vabilo na ogled razstave Matej Sternen, restavrator in spremljevalne dogodke

Narodna galerija vas vljudno vabi na ogled razstave Matej Sternen (1870–1949), ki bo v Narodni galeriji na ogled od 1. decembra 2022 do 9. aprila 2023, in na štiri predavanja, ki se dotikajo restavratorske tematike.

Prvo, Odstiranja: Matej Sternen kot pionir in vodilni slovenski restavrator prve polovice 20. stoletja, se bo odvilo 8. decembra 2022, ob 18. uri. Predavala bo Ajda Mladenović iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Restavratorski center.

Restavratorska dejavnost Mateja Sternena (1870−1949) se je razvijala vzporedno z njegovim umetniškim ustvarjanjem, saj je v več kot petdesetih letih svojega aktivnega delovanja v Sloveniji in v tujini odkril in restavriral številne spomenike stenskega slikarstva, slike na platnu in tabelne slike. Čeprav je bilo njegovo restavratorsko delovanje po njegovi smrti v večji meri prezrto, mu danes kot vodilnemu slovenskemu restavratorju prve polovice 20. stoletja upravičeno pripisujemo pionirsko vlogo na tem področju. Njegovo delo predstavlja pomemben prispevek k ohranjanju dediščine na Slovenskem, saj je deloval v obdobju, ko se je razkrivala glavnina spomenikov srednjeveške umetnostne ustvarjalnosti, obenem pa so njegovi posegi pomembni pričevalci začetkov domače konservatorsko-restavratorske stroke.

Ostali spremljevalni dogodki se bodo odvili tekom naslednjih mesecev:

  1. januar 2023: Odstiranja: Matej Sternen in restavriranje Celjskega stropa v letih 1926 in 1927
  1. februar 2023: Odstiranja: Sternenovi posegi na sliki Križanja z Marijo Magdaleno iz Brunka pri Radečah
  2. marec 2023: Ostiranja: Sternenovi restavratorski posegi v kapelah in slikanje iluzionistične poslikave na obokih cerkve Marijinega oznanjenja v Ljubljani

Morda vam bo všeč tudi...