Uvodno ICCHS predavanje in pogovor s študenti: Leonhard Kern: Evropski kipar 17. stoletja

Prisrčno vabljeni na Uvodno ICCHS predavanje za akademsko leto 2023/2024, v sklopu katerega bo predaval naš gost dr. Eike Schmidt, direktor galerije Uffizi v Firencah. Dogodek se bo odvijal dva dni, in sicer v četrtek, 19. oktobra in v petek, 20. oktobra:

V četrtek,  19. oktobra 2023 ob 18.00, bo v veliki predavalnici št. 34 na Filozofski fakulteti UL (pritličje, na desni strani) potekalo predavanje  z  naslovom Leonhard Kern: A European Sculptor of the 17th Century / Leonhard Kern: Evropski kipar 17. stoletja (predavanje bo potekalo v angleškem jeziku). Sledil bo pogovor z gostom, dr. Schmidtom, ki ga bo vodil doc. dr. Stanko Kokole (ICCHS, Oddelek za umetnostno zgodovino), kasneje pa tudi druženje v vhodni avli.

V petek, 20. oktobra 2023 ob 10.00 bo imel dr. Schmidt pogovor s študenti Oddelka za umetnostno zgodovino ter Oddelka za zgodovino v predavalnici št. 343 na Filozofski fakulteti UL (Oddelek za umetnostno zgodovino, tretje nadstropje, na levi strani). Pogovor bo vodil red. prof. dr. Samo Štefanac (Oddelek za umetnostno zgodovino).

Prijavo udeležbe študentov Oddelka za umetnostno zgodovino sprejemamo preko Google obrazca do srede, 18. oktobra ob 12.00.

V petek, 20. oktobra od 11.30 do 12.30 bo dr. Schmidt na voljo za pogovor z novinarji v predavalnici št. 115 na Filozofski fakulteti UL (Oddelek za zgodovino, prvo nadstropje, na desni strani). Pogovor bo vodil red. prof. dr. Matej Klemenčič (ICCHS, Oddelek za umetnostno zgodovino).

 

Nekaj informacij o našem gostu, dr. Schmidtu ter projektu Uvodno ICCHS predavanje:

Dr. Eike Schmidt je od leta 2015 direktor enega največjih svetovnih muzejev, Galerij Uffizi (Gallerie degli Uffizi), kjer trenutno zaključuje svoj drugi mandat. Po študiju v Heidelbergu je med letoma 1994 in 2001 deloval na nemškem umetnostnozgodovinskem inštitutu v Firencah (Kunsthistorisches Institut in Florenz), nato od 2001 do 2006 v National Gallery of Art v Washingtonu in med 2006 in 2008 v J. Paul Getty Museum v Los Angelesu. Dve leti je bil direktor oddelka za kiparstvo londonske dražbene hipe Sotheby’s, med 2009 in 2015 pa vodja oddelka za umetno obrt, tekstil in kiparstvo v Minneapolis Institute of Arts. Po prevzemu vodenja Galerij Uffizi je bil izbran za novega direktorja dunajskega Kunsthistorisches Museum, a se je mestu odpovedal v prid drugemu mandatu v Firencah. Raziskovalno delo dr. Schmidta je povezano z zgodnjenovoveškim kiparstvom in zbirateljstvom, doktoriral je z nalogo o medičejski zbirki slonokoščenega kiparstva poznega 16. in 17. stoletja (v obliki monografije Das Elfenbein der Medici je disertacijo izdal leta 2012).    

 

Uvodno ICCHS predavanje je projekt Mednarodnega središča za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS), raziskovalnega centra Oddelka za umetnostno zgodovino in Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Gre za tridnevni dogodek na začetku vsakega študijskega leta, za gostovanje uglednih strokovnjakov s področja umetnostne zgodovine in zgodovine. Prvi dan gostovanja je v večernih urah na sporedu slavnostno uvodno ICCHS predavanje gosta v veliki predavalnici FF UL, drugi dan sta na sporedu pogovor gosta s študenti umetnostne zgodovine in zgodovine na FF UL in srečanje z novinarji, tretji dan organiziramo obisk članstva ICCHs-ja z gostom v izbranih slovenskih institucijah s področja kulture in znanosti.

Tema letošnjega Uvodnega ICCHS predavanja je Leonhard Kern, eden najpomembnejših nemških kiparjev prve polovice 17. stoletja. Njegova dela, še posebej slonokoščena, so končala v številnih dvornih in plemiških zbirkah. V svojem delu je tematsko posegal ne le po tedaj običajni verski in mitološki tematiki, ampak se je v okviru žanrske tematike lotil tudi grozot tridesetletne vojne, ki jo je v Schwäbisch Hallu tudi sam doživel.  Prvo dokumentirano in ohranjeno delo Leonharda Kerna hranijo v Pokrajinskem muzeju Maribor. Gre za dva reliefa z nekdanjega velikega oltarja cerkve v Gornjem Gradu, ki ga je za to rezidenco ljubljanske škofije leta 1613 naročil škof Tomaž Hren.

Več o centru ICCHS in njegovi dejavnosti lahko izveste na njegovi spletni in Facebook strani.

 

Morda vam bo všeč tudi...