Vodstvo po razstavi Ivan Zajec

Društvo Kunsthisterik vas vabi na voden ogled po razstavi Ivan Zajec (1869–1952), ki bo potekal v sredo, 22. novembra 2023 ob 16. uri v Narodni galeriji. Prijave na vodstvo zbiramo na elektronski naslov  marta.novak9@gmail.com.

 

Kiparski opus Ivana Zajca, avtorja Prešernovega spomenika, doslej še ni bil deležen temeljitega proučevanja. Obsega javne spomenike, nagrobno, cerkveno in arhitekturno plastiko ter portretne, alegorične in žanrske motive. Slogovno sega od historističnih slogov in secesije do posameznih poskusov slikovitega impresionističnega ter programskega povojnega socialističnega realizma.

Na razstavi je predstavljenih sedeminpetdeset del v marmorju, bronu, mavcu in glini, ki jih je kipar snoval v središčih, kjer je živel in ustvarjal, in sicer: Ljubljana, Dunaj in München, Pariz, New York, Trst, Dubrovnik, London, Rim, internacija na Sardiniji in končna ustalitev v rojstni Ljubljani. Predstavljeni so arhivski biografski izpisi, podatki o šolanju, poznejšem pedagoškem delu, o kiparjevem finančnem položaju, njegovem obsežnem opusu, naročilih, izdelavi za prosti trg in statusni samostojnosti v primerjavi s sočasnimi slovenskimi kiparji.

 

Lepo vabljeni!

Morda vam bo všeč tudi...